CA | ES

Media

7
des.

El Blockchain pot eliminar els intermediaris a Internet, segons els experts

El Blockchain pot eliminar els intermediaris a Internet, segons els experts

  • Els ponents de l’Eurecat Mobile Forum en destaquen el seu potencial, però creuen que l’impacte real és “una incògnita”.
  • La vuitena edició del congrés també ha versat sobre la ciberseguretat i la banca online o Fintech.

Barcelona, 29 de novembre de 2017.- La tecnologia de cadena de blocs o Blockchain, que distribueix i encripta dades personals a Internet, pot suposar “la desaparició dels intermediaris a la xarxa i possibilita noves maneres d’interactuar entre els usuaris i el propi Internet”, per bé que l’impacte real que pot tenir aquesta tecnologia encara és “una incògnita”.

Així ho destaca Ivan Basart, expert en Blockchain i cofundador de l’empresa Validated ID, que ha participat en la vuitena edició del congrés Eurecat Mobile Forum, celebrat avui a Barcelona, previ al Dia Internacional de la Seguretat de la Informació, i que ha versat sobre l’impacte de la Blockchain, la ciberseguretat i la banca a Internet o Fintech en els negocis i la societat.

Basart ha parlat sobre la identitat digital, que ha identificat com “el gran tema que encara queda per resoldre a Internet”. L’expert explica que “la xarxa es va dissenyar per comunicar màquines i no persones i això suposa una limitació a l’hora de crear nous serveis” i destaca que la seguretat que aporta Blockchain obre la porta a crear “identitats sobiranes a Internet gestionades pel propi usuari, que decideix quina part de la informació comparteix en cada moment”.

Els experts presents en el congrés organitzat pel centre tecnològic Eurecat, han destacat “l’enorme potencial” del Blockchain en àmbits com el vot electrònic, la banca online o la identitat digital. En paraules de Basart, la implantació de solucions en el cas del vot electrònic no es deu a “una barrera tecnològica”, sinó que atén a una “desconfiança de l’usuari”. “Conforme els usuaris estiguin més habituats a gestionar la seva identitat digital per a usos rellevants serà més fàcil la adopció del vot electrònic”, conclou.

En el mateix sentit s’ha expressat el director de la Unitat d’IT Security d’Eurecat, Juan Caubet, que creu que en l’àmbit de la ciberseguretat cal una “major conscienciació de l’usuari” sobre les vulnerabilitats a Internet, “més enllà dels reptes tècnics que encara existeixen”. Caubet puntualitza que “encara queda camí per recórrer” pel que fa a la protecció de dades al núvol i destaca que l’aparició d’ordinadors quàntics pot fer que “allò que avui dia considerem segur deixi de ser-ho” abans de 10 anys.

“Estem exposant molt les nostres dades a Internet i no sabem on les estem posant”, ha remarcat el vicepresident d’Eurecat Jaume Ferrús, en el seu discurs a la sessió de benvinguda del congrés, on ha insistit en què “tota la revolució tecnològica actual ha d’anar acompanyada de una major conscienciació i de mesures de ciberseguretat que garanteixin la protecció de l’usuari”.

Les darreres ponències del congrés s’han centrat en l’àmbit de la banca digital o Fintech, que ha experimentat “xifres de creixement notables” en els darrers anys i suposarà “un gir complet” en el negoci de la banca tradicional, segons el director del think tank Fintech Spain, Pablo Blasco, qui creu que “molts dels serveis actuals de la banca seran automatitzats en pocs anys”, afavorits per les noves directrius europees en banca electrònica MiFiDII i PSD2.

Precisament, l’advocat especialitzat en dret bancari i financer Xavier Foz ha parlat sobre aquestes noves normes europees durant la conferència sobre canvis legals i tècnics en l’àmbit de la seguretat. Foz apunta que la normativa PSD2 suposarà “un abaratiment en els costos del comerç electrònic impulsat per la desaparició dels intermediaris financers durant el procés de pagament” i subratlla que “el fet que els proveïdors passin a tenir accés a la informació dels bancs de forma gratuïta planteja no només reptes tecnològics, sinó també de model de negoci”.

El congrés, que ha tingut més de 600 inscrits, compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, Mittum, imaginBank i Nexica.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 600 professionals que generen un volum d’ingressos de 43 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 8 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!