CA | ES | EN

Mèdia

25
Nov

El 2016 serà l’any de l’extorsió online, segons experts de l’Eurecat Mobile Forum

El 2016 serà l’any de l’extorsió online, segons pronostica el Director en IT Security del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), Gonzalo Asensio, que ha participat avui a la segona jornada de l’Eurecat Mobile Fòrum. Asensio, expert en els riscos en seguretat vinculats al creixement de les societats smart, ha exposat, en declaracions al final del congrés, que les tendències en aquest camp per als propers anys estaran centrades en traslladar les amenaces de l’ordinador a dispositius mòbils i vinculats a Internet of Things, atès que es preveu un creixement anual del 67% dels dispositius de la llar connectats en els propers 5 anys, xifra que suposa un increment més accelerat que el propi dels smartphones o les tablets.

Segons ha assenyalat, “la ciberdelinqüència és la transformació al món digital de les màfies tradicionals que a més han vist que necessiten menys recursos i menys exposició de risc per aconseguir actes delictius de gran impacte”. A l’actualitat, “sabem que els ciberdelinqüents usen els diners obtinguts de manera fraudulenta per finançar entre altres coses a grups terroristes, aquest moviment de diners es fa dins la Deepweb (allò que no està dins de cap cercador web). A més usen tecnologia de xifrat per dificultar la detecció de les seves accions i es recolzen en xarxes socials i fins i tot vídeojocs online per intercanviar missatges”, ha afegit. Pel que fa a la protecció en les organitzacions, Asensio ha advertit que caldrà “tenir especial atenció a les extorsions derivades no només per comprometre fitxers, sinó per aquells malware que siguin capaços de fer fotos i vídeos amb els dispositius i demanar rescat econòmic a canvi de no publicar-los. Aquests pagaments es faran a través de la moneda virtual Bitcoins, el que farà que es garanteixi l’anonimat dels delinqüents”.

L’Eurecat Mobile Fòrum ha dedicat també espai a casos innovadors vinculats a la seguretat a les llars, la gestió d’identitats i la prevenció de riscos laborals o d’emergència. En aquest sentit, Roger Olivet, director de producte BIID, ha subratllat que el robatori de la identitat va ser la principal font de queixes a la banca americana el 2014. Per la seva banda, Jordi Damià, soci fundador de SETESCA, ha posat en relleu el potencial de les solucions de mobilitat orientades a la prevenció de riscos laborals i a la reducció de la sinistralitat a la indústria que comporta una reducció de costos. Aprofundint en la qüestió, Paul Brown, director de Màrqueting de Dr. SECURITY, ha destacat que la seva companyia és la primera y única empresa del món amb certificat de seguretat d’emergències ISO022320 i ha posat com a exemple de la utilitat dels mòbils en matèria de seguretat. Com a exemple s’ha referit a l’aplicació d’apps de seguretat en situacions de violència de gènere o en casos d’assetjament escolar.

L’Eurecat Mobile Fòrum ha comptat també amb la participació de David Martínez, responsable de la plataforma M2M Securitas Direct, l’activitat de la qual està basada en sistemes de monitorització que permeten gestionar prop de 15 milions de senyals telemàtiques cada dia, un volum que està previst que es multipliqui per 10 en el termini de tres mesos. A més, la companyia ha desplegat una xarxa que funciona amb tecnologia de banda ultraestreta, un sistema d’origen militar que permet que les alarmes segueixin funcionant en cas d’inhibició de la freqüència GSM convencional.

Les tecnologies mòbils, fonamentals per a la participació ciutadana

La segona jornada de l’Eurecat Mobile Fòrum ha començat amb la sessió “L’ecosistema de mobilitat: ciutadans, ciutats i dades”, on Daniel Marco, director de idigital de la Generalitat de Catalunya, ha posat en relleu que “les tecnologies mòbils són una eina fonamental per motivar la participació ciutadana en les estratègies smart del país”.

Pel que fa a les oportunitats del mòbil en la gestió empresarial, Javier Muñoz, gerent sènior de la Unitat de Negoci ERP de Tecnocom, ha parlat de productivitat empresarial en entorns de mobilitat i ha incidit en el paper de les noves tecnologies mòbils a l’hora de millorar la productivitat i l’eficàcia de les empreses, així com de l’ajuda que ofereixen a l’hora de retenir el talent. Per la seva banda, Emilio Avilés, CEO de SlashMobility, que ha impartit la ponència “Treballar: no sense el meu wearable!”, ha anticipat en la seva conferència que l’any 2020 el 80% dels empleats disposarà d’un wearable i ha assegurat que la era industrial ha quedat enrere deixant pas a l’era de la informació, en què “la productivitat dels empleats no es mesura per hores sinó per somriures”.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!